Primaria Schela

Primaria Comunei
SCHELA
- judeţul Galaţi -

Primaria Schela

Satul NegreaTroita din Negrea

Fantana veche

Primele case ale satului Negrea s-au construit probabil pe la 1860 pe cele 2 maluri ale piriului Lozova, intre dealurile Bohotinului si Ibrianului (cuvint cu rezonanta turca, derivat, probabil, din numele Ibrahim). In 1887, asezarea din Negrea a fost inregistrata oficial in scriptele vremii sub denumirea de Costache Negri, dupa numele unui scriitor galatean. Localitatea a purtat acest nume vreme de 45 ani si pina in 1908 satul a fost afiliat comunelor Tulucesti si Smirdan.

In 1908 satul Negrea a trecut sub administratia comunei Schela. Desi criteriile administrative ale vremii stabileau ca satul Negrea putea fi comuna, satul a ramas afiliat comunei Schela pina in 1926. In 1926 a devenit comuna si si-a infiintat propria administratie. Dar numele localitatii crea adesea confuzie in rindul oamenilor din zona, caci, la numai 25 km departare de comuna Costache Negri se afla satul Minjina, pe care oamenii locului il stiau drept mosia scriitorului Costache Negri. In mod curent, satului Minjina i se mai spunea si "satul lui Costache Negri".

Practic, cind o persoana zicea ca este din Costache Negri, nu se stia exact daca e din Negrea sau din Minjina. Atunci administratia judeteana, ca sa evite confuziile, a hotarit ca satul Minjina e cel indreptatit sa poarte numele scriitorului Costache Negri. In 1932, Negrea a primit numele pe care-l poarta in prezent. In perioada interbelica satul a prosperat, insa dupa cel de-al doilea razboi mondial, dezvoltarea localitatii Negrea a stagnat. Regimul comunist a confiscat terenurile si animalele agricultorilor prosperi din sat.

Drumul care initial trecea prin Negrea si care unea Galatiul de Slobozia Conachi a fost deviat la circa 5 Km de Negrea. Satul a ramas, practic, izolat, din punct de vedere al accesului rutier. Departarea fata de artera rutiera judeteana, nationalizarea terenurilor agricole, precum si migratia fortei de munca spre Galati au condus spre un regres demografic continuu la Negrea.

Strada principala din Negrea

Iarna la Negrea
.

Informatii contact

Comuna Schela, Judeţul Galaţi
Telefon: 0236-828100
Fax: 0236-828165
Cod postal 807265
primariaschela@yahoo.com

INFORMATII

galerie foto

Conditii Meteo

Ournet.ro

TRANSPARENTA

SISOP

Copyright © Primaria Schela

Design by PublicSoft.Info