Primaria Schela

Primaria Comunei
SCHELA
- judeţul Galaţi -

Primaria Schela

Proiecte


Impreuna pentru o dezvoltare durabila
  

Asociatia "CENTRUL DE RESURSE AL COMUNITATII SCHELA", jud. Galati, deruleaza proiectul "Impreuna pentru o dezvoltare durabila", realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sustinut de Petrom, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Proiectul se desfasoarain perioada 16.08.2012 -15.08.2013  

Scopul si obiectivele proiectului:
- Reducerea marginalizarii in comunitate pe criteria economice
- Crearea unor grupuri de initiativa si suport, capabile sa determine schimbarea pe termen lung in ceea ce priveste dezvoltarea comunitara.
- Incurajarea participarii civice a membrilor comunitatii si sprijinirea initiativelor privind economia comunitara.
- Identificarea liderilor, intalniri cu liderii pentru analizarea reusitelor si initierea de actiuni comunitare prin activarea membrilor organizatiei.
- Scrierea de proiecte pentru infiintarea de intreprinderi economice si sociale
Impactul estimat al proiectului
- Scaderea riscului de marginalizare, excludere si vulnerabilitate
- Model de buna practica
Beneficiari
Beneficiari proiectului (10 familii din comunitate cu risc de marginalizare si tineri cu risc de excludere) vor fi sustinuti de un grup de initiativa, grup care va fi format din consultanti in domeniu dar si de persoane din comunitate care deja isi desfasoara activitatea in domeniul solariilor.
Modalitatile de selectie:
Prezentarea urmatoarelor documente: adeverinta din care sa rezulte venitul, acte de identitate pentru membrii familiei, dovada din care sa rezulte ca detine teren pentru amenajarea solariilor, dovada starii de sanatate pentru cel care va dezvolta afacerea. In urma prezentarii documentelor Consiliul Director al CERC va selecta familiile cu cel mai mare risc de marginalizare.
Activitati si rezultate
- Crearea unui grup de initiativa locala pentru promovarea de ideii de economie sociala.
- Identificarea de beneficiari directi ai unei intreprinderi economice sociale
- Identificarea de beneficiari indirecti, respectiv copiii acestor beneficiari si organizarea unei scoli de vara pentru copiii cu greutati de integrare scolara, de catre CERC Schela si functionalitatea pe baza de voluntariat
- Identificarea unui grup de sprijin pentru beneficiarii directi (suport informational, sprijin in realizarea unei intreprinderi economice social)
- Realizarea unei baze de date cu grupurile vulnerabile si risc de marginalizare
- Intalniri ale grupului de initiativa cu beneficiarii directi
Sustenabilitatea proiectului / Potentialul de replicare
- Prin reusita proiectului se doreste marirea grupului tinta
- Beneficiarii proiectului sa sprijine la randul lor alte familii vulnerabile
- Dorinta de a trai in mediul rural
Bugetul proiectului (in Lei)
Costul total al proiectului propus este de 45.000 Lei.
Promovarea si vizibilitatea
Proiectul va fi promovat prin pliante, informari publice, comunicate de presa atat la inceputul proiectului cat si pe parcursul proiectului prin promovarea unor exemple de buna practica.

Asociatia "CERC Schela" jud. Galati

Tel: 0757191712 

cerc.schela@yahoo.comCompetente europene pentru mediul rural
  

Obiectivul proiectului il reprezinta dezvoltarea resurselor umane si a culturii antreprenoriale in mediul rural din regiunile Centru si Sud-Est, pentru a facilita accesul pe piata muncii pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca sau angajate in agricultura de subzistenta. 

Cui se adreseaza proiectul (grupul tinta):
- Persoanelor cu domiciliul in mediul rural care se afla in cautarea unui loc de munca
- Persoanelor inactive: elevi sau studenti, persoane casnice, pensionari, persoane intretinute de alti membri ai familiei sau de stat
- Persoanelor ocupate in agricultura de subzistenta
- Persoanelor care sunt someri, someri de lunga durata sau someri tineri
- Managerilor sau angajatilor din mediul rural Activitati
1. Cercetare privind piata muncii in regiunile Centru si Sud - Est  
- Obiective:
1.1 Realizarea profilului general al fortei de munca, ocuparii, formarii profesionale si antreprenoriatului in mediul rural romanesc in general si, prin comparatie, in mediul rural din cele doua regiuni
1.2 Conturarea elementelor atitudinale, aptitudinale si ocupationale prin comparatie rural-urban la nivel national si la nivelul regiunilor proiectului
Cercetarea poate fi consultata accesand http://www.initiativerurale.ro/activitati.php
2. Consiliere si orientare profesionala
- Vor beneficia de acest serviciu 1600 de persoane
- Au fost infiintate 6 centre de consiliere profesionala in Constanta, Galati, Focsani, Targu Mures, Sibiu si Brasov, care acorda urmatoarele tipuri de servicii: sprijin in identificarea aptitudinilor si competentelor, in stabilirea de obiective profesionale si in elaborarea unui parcurs de dezvoltare profesionala, asistenta si motivare pentru participare la formare profesionala, suport pentru cautarea unui loc de munca
Adresa centrelor de consiliere profesionala:
- Centrul BRASOV - bd. 15 Noiembrie nr.62, sc.A, ap.2
- Centrul TARGU MURES - str. Tineretului, nr. 3, ap. 3
- Centrul SIBIU - str. Ocnei nr.10, ap.4, parter
- Centrul CONSTANTA - str. Ion Adam, nr. 1
- Centrul GALATI - str. Tecuci, nr. 157 A, parter 1
- Centrul FOCSANI - str. Stefan cel Mare, nr. 2

3. Formare profesionala
In urma consilierii profesionale, beneficiarul proiectului poate decide accesarea unui curs de formare profesionala oferit gratuit in cadrul proiectului. Pentru 700 de beneficiari vor fi acoperite toate costurile participarii la formare: taxa cursului, transport, cazare si masa. Un beneficiar poate opta intre cel putin 12 programe de formare: de la antreprenoriat si mestesuguri traditionale la secretariat, IT si lucrator comercial, pana la cursuri de calificare pentru agent de paza, ingrijitor sau tamplar.
4. Formare antreprenoriala si manageriala
200 de persoane care intentioneaza sa initieze o activitate independenta, care au cunostinte tehnice privind un domeniu, dar nu au cunostinte manageriale, pot participa la formare antreprenoriala si manageriala. Aceste cursuri fac o introducere in etapele procesului de management si ajuta un viitor antreprenor sa isi planifice activitatea, sa isi formeze echipa si sa urmeze procedurile financiare si de inregistrare. Cursul ar putea fi deosebit de util unui mestesugar care doreste sa vanda si in afara satului, unui producator de branzeturi care doreste sa isi vanda produsele pe piata urbana, unei familii care doreste sa deschida sau sa dezvolte un mic magazin satesc sau o pensiune rurala.
5. Consultanta pentru dezvoltarea de initiative antreprenoriale
6 consultanti cu experienta in domeniul consultantei pentru antreprenoriat vor sprijini cel putin 60 de beneficiari a-si dezvolta ideile de afaceri sau pentru a-si extinde afacerea actuala. Intalnirea cu persoanele interesate se va face individual, astfel incat fiecarui beneficiar sa i se ofere solutii personalizate.
6. Initiere in mestesuguri si indeletniciri traditionale antreprenoriale
10 persoane cu experienta practica in exercitarea unui mestesug sau a unei indeletniciri traditionale vor initia 100 de beneficiari in cadrul atelierelor de lucru. Materiale audio-video vor fi utilizate atat in procesul de invatare si vor fi diseminate catre institutiile si organizatiile care pot promova aceste indeletniciri si mestesuguri. Economia bazata pe cunoastere
  In esenta, proiectul, programat sa se desfasoare intre anii 2006 si 2010, se adreseaza spatiului rural si mic urban (orase cu o populatie mai mica de 30000 locuitori), acolo unde nu exista acces la informatie digitala si, prin urmare, nici competente de a o folosi si exploata. Mediile in care s-a investit si inca se investeste in crearea de competente sunt cele care pot concura la dezvoltarea locala, producand schimbari de natura sa transforme societatile comunitare in centre economic sustenabile si social competitive - cultura, educatie, administratie locala si mediul de afaceri. 

Partea frumoasa a unei povesti complicate, cum este proiectul nostru, este ca, odata ce beneficiarii lui deprind stiinta de a folosi instrumentele necesare, nu mai este nevoie de interventii externe pentru a mentine treaza nevoia creata. Ei insisi vor constitui relee de dezvoltare. Este un proces ireversibil de schimbare culturala, care creeaza o reteta aplicabila la nivelul intregii societati rurale si mic-urbane.

Obiectivele Proiectului

Componentele majore ale Proiectului vizeaza toate domeniile care au un rol in societatea cunoasterii, iar viziunea sa strategica a fost dimensionata astfel: 

- Asigurarea accesului la informatie pentru reducerea decalajului digital (se asigura diseminarea cunoasterii) 

- Alfabetizare digitala si creare de competente pentru o societate incluziva (factorul uman ca producator si consumator de cunoastere) 

- Promovarea si furnizarea serviciilor locale de guvernare electronica pentru stabilirea unei relatii corecte intre contribuabil si Stat 

- Stimularea initiativelor de antreprenoriat pentru o dezvoltare locala durabila 

- Introducerea tehnologiilor IT in scoli, inovatia si integrarea TIC in educatie.

Desi, la distanta de un click, se afla un orizont al cunoasterii care desfiinteaza limitele comunicarii si ofera o cantitate uriasa de resurse, scolile din Romania, cu precadere cele din comunitatile locale, au fost private de acest privilegiu. Prin urmare, elaborarea politicilor publice pentru integrarea TIC in sistemul de educatie preuniversitara a fost primul obiectiv pe care l-au atins specialistii din grupul comun de lucru MCSI-MECI, in domeniul educatiei. In paralel cu elaborarea politicilor publice, scolile din comunitatile KEP au avut ocazia sa experimenteze un program de parteneriate locale (networking) si de infratire (twinning) cu scoli din Uniunea Europeana. Proiectul de Parteneriat scolar si-a propus sa schimbe conceptia potrivit careia accesul la informatia digitala este un lux; pentru cã o astfel de abordare genereaza complexe, incetineste ritmul invatarii, limiteaza sansele unei deveniri formative de calitate si impiedicã exploatarea potentialului uman. Accesul la informatia digitala este o necesitate fara de care, in lumea moderna, nu se poate invata in termeni competitivi.After-School

De putin timp, in Romania au inceput sa fie infiintate in mediul urban "after shool"-uri - locatii unde copiii pot petrece util timpul de cand ies de la scoala pana in momentul in care parintii scapa de la serviciu si vin sa-i ia acasa. De curand, in cadrul unui parteneriat incheiat intre Primaria Schela, judetul Galati si Scoala Gimnaziala din localitate, a fost inaugurat primul program after-school experimental pentru un numar de 8 elevi ai clasei a III–a.

Deviza acestui proiect este: "Copilul invatat, educat si relaxat este un superscolar, iar parintii scapa de griji si de teme pentru acasa", ne-a declarat institutorul Natalia Stratulat, cea care se ocupa de acesti prichindei. 

Primaria comunei Schela, judetul Galati, a pus la dispozitie un spatiu modern dotat, cu elemente de mobilier si echipamente IT de ultima generatie, acces non-stop la conexiune internet, unde copiii isi pot face temele si se pot juca sub permanenta supraveghere a unui cadru didactic.

"S-a intamplat de multe ori sa vorbim despre ce ar trebui schimbat in invatamantul romanesc. De multe ori am "visat" la spatii moderne, la material didactic adecvat, la activitati didactice atractive, la alt tip de relationare copil - invatator sau scoala - familie. Drept urmare, am inceput sa cautam solutii", a marturisit d-na Elena Lupu, directorul Scolii Gimnaziale Schela. "Anul acesta ne-am mobilizat si am inceput: am lansat primul nostru proiect - un after school experimental, in care un institutor al Scolii Gimnaziale Schela desfasoara activitati extrascolare cu elevii clasei sale, dupa orele de curs. Activitatile se desfasoara zilnic, de luni pana joi, intre orele 12 – 16", ne-a lamurit primarul localitatii Schela. 

"Daca lucrurile vor avea un feed-back pozitiv in comunitate, in viitorul apropiat vom antrena in cadrul proiectului o echipa de invatatori si profesori cu experienta si performante in invatamant pentru a organiza eficient timpul elevilor din clasele I-IV dupa programul de scoala", a mai declarat domnul primar. 

"Acesta este un program de socializare prin invatare si, invers, de invatare prin socializare cu alte cuvinte pledam pentru ideea de continuitate - ceea ce se face la scoala, cu oameni de specialitate, trebuie sa se continue si acasa sau la after-school. Copiii merg la scoala - acolo sunt oameni de specialitate; vin aici , la after-school, unde sunt tot oameni de specialitate - astfel se obtine continuitatea. Spre deosebire de meditatia in particular, aici copilul beneficiaza practic, intr-o locatie dotata modern ,de ajutorul mai multor specialisti - invatator, profesori de limbi straine, intalneste si alti copii, invata si sa invete dar si sa relationeze. Acasa, din cauza variatelor motive (timp ocupat, stres, lipsa pregatirii de specialitate etc.) bunicii si parintii nu pot sa se descurce in totalitate", a continuat doamna Natalia Stratulat descrierea proiectului. Colectarea selectiva si transportul deseurilor 

Consiliul Local al Comunei Schela, judetul Galati, beneficiind si de sprijinul altor institutii si organizatii implicate in proiect, a finalizat oficial proiectul "Colectarea selectiva si transportul deseurilor din comuna Schela, judetul Galati". Activitatile prevazute in cadrul proiectului au fost: 

constituirea si instruirea echipei de lucru; 

campania publica de mediatizare a obiectivelor specifice ale proiectului; 

infiintarea unui serviciu local de salubritate; 

realizarea lucrarilor de constructie; 

angajarea personalului de deservire; 

desfasurarea de cursuri de instruire; 

functionarea Serviciului Public Local de Salubrizare Schela; 

elaborarea studiului de evaluare a impactului proiectului; 

realizarea auditului implementarii proiectului;

"Proiectul este localizat in comuna Schela, judetul Galati, iar proprietatea locala asupra rezultatelor proiectului va fi pastrata conform reglementarilor legale in vigoare. Durata efectiva de implementare a proiectului a fost de 15 luni, incepand cu luna decembrie 2008", ne-a declarat primarul comunitatii. "Proiectul a fost finantat prin PHARE 2006 – Programul de Coeziune Economica si Sociala, 'Schema de investitii pentru sprijinirea initiativelor sectorului public in sectoarele prioritare de mediu' (Schema de granturi : Investitii publice in sectoarele de mediu). Valoarea totala eligibila a proiectului a fost de 648 300 EUR, din care 89.85 % reprezinta finantare nerambursabila", a continuat edilul sef al comunei Schela. 

In esenta, obiectivele proiectului au urmarit imbunatatirea calitatii vietii populatiei din comuna Schela, judetul Galati, prin realizarea unui management adecvat al deseurilor solide in comuna, tinand seama de scopurile acestuia, dintre care amintim: garantarea serviciilor de baza catre populatie, colectare, transport si management financiar al deseurilor; minimalizarea impactului de mediu, sanatate si social; optimizarea costurilor si valorificarea produselor reciclate si derivate.Proiect pentru combaterea somajului la Schela 

RECL din comuna Schela, judetul Galati, se implica in combaterea dezavantajelor sociale si a excluziunii digitale, prin implementarea, in parteneriat, a proiectului POSDRU "Implementarea masurilor active de ocupare pentru persoanele fara loc de munca din zonele rurale - Mediul rural mai mult decat agricultura!". 

Principalul aplicant este Asociatia de Sprijin a Somerilor in parteneriat cu asociatiile "Inapoi la Munca", Asociatia Regionala de Consultanta Dezvoltare Asistenta Braila si Asociatia Formare Dezvoltare Asistenta FORDA Buzau, care intentioneaza ca la initiativa Centrului PAPI din Schela sa dezvolte proiectul mentionat in scopul reducerii numarului de someri din comuna Schela si satul component, Negrea. 

"Obiectivul general al proiectului este atragerea pe piata muncii a persoanelor fara loc de munca din mediul rural, prin promovarea mobilitatii ocupationale si prin oferirea de servicii de consiliere, formare profesionala, evaluare de competente, respectiv servicii de consultanta si asistenta pentru infiintarea de IMM/PFA. in cadrul proiectului, somerii din Schela si Negrea vor avea acces la cursuri de formare profesionala a adultilor si se vor putea recalifica gratuit, in meserii cerute pe piata fortei de munca", ne-a declarat managerul RECL din Schela, psihologul Mircea Cristian Dima.


.

Informatii contact

Comuna Schela, Judeţul Galaţi
Telefon: 0236-828100
Fax: 0236-828165
Cod postal 807265
primariaschela@yahoo.com

INFORMATII

galerie foto

Conditii Meteo

Ournet.ro

TRANSPARENTA

SISOP

Copyright © Primaria Schela

Design by PublicSoft.Info