Primaria Schela

Primaria Comunei
SCHELA
- judeţul Galaţi -

Primaria Schela

Satul SchelaSonda din Schela

Paraul Lozova

In 1889 Parlamentul Romaniei a emis o lege care prevedea infiintarea de noi sate pe domeniile care apartineau statului. Una dintre mosiile statului era situata pe raza comunei Branistea, pe locul actual al satului Schela. Pentru infiintarea unei comunitati acolo, Prefectura judetului si Primaria Branistea au organizat o selectie in urma careia au fost impropritarite 782 de familii nevoiase din "plasa" Siretului. In 1894, primele familii si-au luat in primire loturile lor in Schela.

In 1896 asezarea a fost inregistrata in documentele vremii ca sat si a primit numele de Lascar Catargiu. Schela a purtat acest nume vreme de 78 ani si in primii 14 ani satul a fost afiliat la comuna Branistea. In iunie 1908, satul, care avea deja peste 200 de familii, s-a transformat in comuna si si-a infiintat propria lui Primarie. Noua comuna a luat sub tutela ei si satul Negrea, in perioada 1908-1926. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, comuna Lascar Catargiu s-a dezvoltat mai rapid decit Negrea.

Diriguitorii regimului comunist au hotarit sa schimbe denumirea comunei. Lascar Catargiu fusese Presedintele Partidului Conservator si devenise un personaj istoric dezavuat de regim. In 1964 comuna a primit denumirea actuala: Schela. O contributie decisiva la dezvoltarea comunei Schela a avut-o asezarea ei favorabila, pe artera rutiera centrala a judetului Galati. Satenii din Schela au avut posibilitatea sa lucreze in orasul Galati, facand naveta. Populatia activa nu a migrat spre oras in aceeasi masura in care a facut-o cea din Negrea.

Exploatarea petroliera aflata pe teritoriul Schelei a contribuit si ea la mentinerea unei stabilitati a fortei de munca in sat. In plus,in perioada comunista, localitatea Schela a avut parte de una dintre cele mai eficiente administrari ale resurselor agricole si animaliere. Satul Schela a fost, in perioada 1980 -1990, unul dintre polii agriculturii judetului Galati.

Combatanti din Schela in al doilea razboi mondial

Sediul initial al primariei Schela.

Informatii contact

Comuna Schela, Judeţul Galaţi
Telefon: 0236-828100
Fax: 0236-828165
Cod postal 807265
primariaschela@yahoo.com

INFORMATII

galerie foto

Conditii Meteo

Ournet.ro

TRANSPARENTA

SISOP

Copyright © Primaria Schela

Design by PublicSoft.Info